zaterdag 26 maart 2016

Aromatherapie, etherische olie, geschiedenis en gebruik, een korte cursus. Deel 6. Contra-indicaties voor het gebruik van etherische oliën

Contra-indicaties voor het gebruik van etherische oliën

Een contra-indicatie betekend; een tegen-aanwijzing, een aanwijzing dat een bepaalde behandeling moet worden ontraden. In dit hoofdstuk vindt je een beschrijving van omstandigheden, waarin je een bepaalde olie niet, of beter niet kunt gebruiken, wanneer je de dosering moet aanpassen enz. Contra-indicaties kennen is belangrijk voor een veilig en goed gebruik van etherische olie.

Kinderen, labiele personen, baby’s, zwangerschap en dieren:
Zoals al eerder genoemd moet men een lagere dosering bij baby’s, kinderen en labiele personen gebruiken en hier je oliën zorgvuldig kiezen, net zoals bij dieren.
Bij dieren moet je ook de dosering aanpassen aan de grootte van het dier.
Tijdens de zwangerschap extra voorzichtig omgaan met etherische oliën. Slecht enkele druppels olie in een aromalampje, bad of olie zijn toegestaan.
De volgende oliën kunnen beter niet worden gebruikt in de eerste drie maanden van de zwangerschap: Bonekruid, mirrhe, salie, hysop, tijm, oregano, jeneverbes, cypres, venkel, ceder, rozemarijn, thuja, kamfer en basilicum.

Houdbaarheidsdatum:
Let ook altijd op de uiterste houdbaarheidsdatum als een olie die heeft, in verband met de giftigheidsgraad, huidirritaties enz.

Epilepsie:
Oliën die je zeker niet moet gebruiken bij mensen die last hebben van epilepsie zijn ceder, rozemarijn, thuja, basilicum, cypres, venkel, hyssop, salie, bonekruid, mirrhe, tijm, oregano, en jeneverbes.

Alcoholgebruik:
Bij gebruik van alcohol kun je beter geen salie gebruiken.

Depressies:
Bij mensen die aan depressies lijden geen hop gebruiken.

Homeopatische middelen:
Bij gebruik van homeopathische middelen geen zwarte peper, kamfer, eucalyptus en pepermuntachtige oliën gebruiken.

Andere contra-indicaties:
Verdere contra-indicaties bij aromatherapie-massages zijn ernstige hartklachten, ernstig astma, kanker in gevorderd stadium, koorts, een niet-gediagnostiseerde huiduitslag, ernstige schildklierafwijkingen en vers littekenweefsel (hier mag niet op worden gemasseerd, een olie lichtjes opsmeren mag wel).

Slijmvliezen:
Verder mogen etherische oliën nooit puur gebruikt worden op slijmvliezen of andere gevoelige plaatsen van het lichaam zoals oksels, het gezicht, genitaliën en anaal gebied.



Olie in badwater:
Meng een etherische olie met emulgator (maiskiemderivaat, ei, melk of toevoegen aan een neutrale shampoo of badschuim) voor je het toevoegt aan badwater. Als je namelijk de etherische olie er onverdund in gooit, dan blijft de olie op het water drijven. Zodra je dan in bad gaat zitten of liggen gaat de olie rond je middel of nek kleven en dit kan huidirritaties en verbrandingen opleveren! Dus, ook al ben je moe, eerst vermengen!  
Het is ook beter om de eerste paar uur uit de zon te blijven als je fotosensibiliserende ( dit betekend dat je door deze stoffen meer gevoelig of overgevoelig wordt op die plekken voor zonlicht) etherische oliën hebt gebruikt zoals citrusvruchtoliën, khella en engelwortel.

Bij het zonnebaden is het ook beter om geen of beperkt Johannesolie te gebruiken. Dit kan ook een fotosensibiliserende werking hebben. Weliswaar is dit geen etherische olie maar een maceraat, maar toch een olie die vrij vaak gebruikt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten