zaterdag 26 maart 2016

Aromatherapie, etherische olie, geschiedenis en gebruik, een korte cursus. Deel 3 en 4. Het diabolo effect en 4. Hoe etherische oliën worden opgenomen en uitgescheiden door het lichaam.

Om rekening mee te houden: het diabolo-effect

Het diabolo-effect is een schema dat een beetje de vorm heeft van een diabolo.
Met behulp van dit schema wordt een algemeen geldende defenitie voor het gebruik van etherische oliën verduidelijkt.
De defenitie houdt in: Hoe groter de hoeveelheid plantenmateriaal wat nodig is om een bepaalde etherische olie te produceren, hoe breder de uitwerking van deze olie is en hoe minder je ervan hoeft te gebruiken.


Het diabolo-schema:3, 2, 1 = de drie verschillende etherische oliën van de sinaasappel


Als voorbeeld van het Diabolo-effect nemen we de Citrus aurantium, oftewel, de sinaasappel.

Door destillatie en persing kunnen we hier 3 oliën van verkrijgen:

  1. Sinaasappel van de schil door persing
  2. Petit Grain van de takjes en blaadjes door destillatie
  3. Neroli van de bloesems door destillatie

Van nummer 3 zal de meeste hoeveelheid materiaal nodig zijn om eenzelfde hoeveelheid olie te produceren, nummer 2 zit ertussen in en van nummer 1 heb je het minste materiaal nodig om dezelfde hoeveelheid etherische olie te verkrijgen.

Volgens het diabolo-effect zal dus van deze drie oliën, die allemaal een rustgevende werking hebben, nummer 3 de meest krachtige uitwerking hebben.
Van nummer 3 hoef je dus in principe minder te gebruiken bij gebruik in verhouding met de andere twee. Nummer 1 is het minst krachtig van de drie.
Voor nummer 1, sinaasappel, is het minste materiaal nodig. Daarbij wordt het verkregen door persing, wat een veel goedkopere methode is dan destillatie. We zien dit dan ook terug in de prijs. Sinaasappelolie (uit de schil) is het goedkoopst. Petit grain gaat door de destillatie al flink in prijs omhoog en de Neroli is verhoudingsgewijs dan ook stukken duurder dan de sinaasappel.


Etherische olie en het lichaam: hoe wordt het opgenomen en hoe wordt het weer uitgescheiden

De werkzame stoffen in de etherische oliën kunnen op verschillende manier door het lichaam worden opgenomen;

-       door inhalatie
-       via de huid
-       via de slokdarm
-       via inname door de mond

Uitscheiding van etherische olie vindt plaats via de huid, urine of de ontlasting.

Als vloeistof kan het (vermengd met een emulgator of vette basisolie) ook via de mond worden ingenomen. Vervolgens gaat het door de slokdarm naar de maag en dan naar de dunne darm. Vanaf de dunne darm kan het óf naar de dikke darm óf opgenomen worden in het spierweefsel.
Als vloeistof kan het ook door de huid worden opgenomen d.m.v. toevoeging in het badwater, toevoeging aan compressen, crèmes, kleimaskers en massages. Via opname door de huid kan het ook doordringen in de dieper gelegen weefsels zoals de spieren en gewrichten.
Vanuit het spierweefsel en de dunne darm kan het in de bloedbaan terecht komen en zo het hart bereiken. Via de bloedbaan kan het ook diep doordringen in de verschillende lichaamsweefsels en organen en dan weer uitgescheiden worden via de nieren naar de blaas, of via de huid of de longen.
Etherische olie kan ook geïnhaleerd worden via damp. Op deze manier kan het naar de longen en via de longen weer naar de bloedbaan, waar het weer de al eerder beschreven weg kan volgen.
Via de neus kan etherische olie de hersenen beínvloeden en op die manier weer het hormoonstelsel en zenuwimpulsen. Dit heeft een mentaal-emotioneel effect.

Etherische olie is dus zeer veelzijdig en gevarieerd te gebruiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten