zaterdag 26 maart 2016

Aromatherapie, etherische olie, geschiedenis en gebruik, een korte cursus. Deel 5. Dieren, kinderen, labiele personen en volwassenen. Let op, katten zijn taboe.

Dieren, kinderen, labiele personen en volwassenen, let op de verschillen


De toepassing en dosering van etherische olie is niet altijd hetzelfde en je kan het dus niet klakkeloos in dezelfde mate en op dezelfde manier op iedereen toepassen. Dieren, kinderen en labiele personen kun je wat betreft de toepassing min of meer onder één noemer zetten, als de gevoelige groep, met aan de andere kant ‘normale’ volwassenen.

Volwassenen die iets mankeren maar verder wel geestelijk stabiel zijn, kunnen met de normale doseringen worden behandeld.

De normale dosering voor een gemengde olie die wordt opgebracht is als volgt:
- Basisolie met 1 à 2% etherische olie voor het gelaat.
- Basisolie met 5% tot 10% etherische olie voor het lichaam.

Een handige maar ook belangrijke regel om aan te houden is dat je bij toepassing altijd start met dat deel van de plant wat het minst sterk werkt (zie het voorbeeld sinaasappel-diabolo-effect). Dit heeft namelijk een paar grote voordelen. Je zit altijd aan de veilige kant, vooral als je nog niet zo bekend bent met het toepassen van etherische olie en bovendien is deze olie altijd wat goedkoper. Mocht dit niet het gewenste effect geven, maar denk je dat de keus van de olie op zich goed is, dan kun je altijd nog overstappen naar een sterkere variant. Als we bijv. weer de sinaasappel als voorbeeld nemen, dan begin je met sinaasappel en als de werking niet voldoende sterk is, kun je daarna overgaan op petit-grain of nerolie.

Kinderen en dieren reageren vaak erg goed op Aromatherapie. De zelfgenezende kracht bij kinderen is vaak erg goed, omdat dit nog niet zo beïnvloed is door jarenlange slechte voeding, gewoontes, leefomstandigheden enz. Bij dieren is dit vergelijkbaar. Verder staan ze beide ook meer open voor natuurlijke geneeswijzen, omdat ze geen speciale verwachtingen of vooroordelen hebben, zeker dieren. In hun lichaam zitten nog geen bergen slakken door vervuilingen van jaren. Hierdoor reageren ze sneller op etherische oliën en zijn er daardoor ook gevoeliger voor.
Baden, massages, inhallatie en kompressen zijn simpele methodes om kinderen en dieren te behandelen en kunnen ook goed preventief werken.
Het immuniteitsyteem is bij jonge dieren en kinderen nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn ze wat kwetsbaarder voor infectieziekten, maar ze kunnen daarentegen ook sneller herstellen.

Bij paarden en honden kunnen etherische oliën goed ingezet worden. Bij katten en vogels moet je erg voorzichtig zijn. De lever van de kat werkt anders dan die van een hond of paard. Een kattenlever heeft meer moeite om etherische olie te verwerken en af te breken, daarom zijn voor katten heel veel etherisch oliën bijzonder giftig. De lever van een kat mist namelijk het lever enzym, Glucuronyl Transferase, wat wij wel hebben. Hierdoor blijven stoffen die veel in etherische olie voorkomen, zoals de terpenen, fenolen, ketonen en D-limoneen langer in het lichaam van de kat en kunnen zich gaan stapelen in het lichaam, wat juist een schadelijk effect kan hebben.
Ik raad daarom direct gebruik van etherische olie op een kat af. Je kan het wel in huis gebruiken in een aromaverdamper, maar wees dan wel extra zuinig, dus slechts enkele druppels en zorg ervoor, dat er ook voldoende frisse lucht tegelijk door je huis stroomt.
Een paar druppels lavendelolie op een kleedje, een dag van te voren bij stressituaties, kan wel. Maar verder raadt ik gewoon het gebruik van etherische olie, zowel op de huid, en zeker ter inname, bij katten geheel af.

De etherische olie moet dus bij kinderen en dieren altijd verdund gebruikt worden, minder sterk zijn dan voor volwassenen (zie normale dosering) en nooit door hen laten innemen! Daarnaast ook nooit giftige of enigszins giftige oliën gebruiken bij deze groep!
Voor de leek is het trouwens verstandig om eigenlijk nooit met giftige of enigszins giftige oliën te gaan werken. Je voorkomt hiermee ongelukken  en er is altijd wel een alternatieve niet - giftige olie om te gebruiken!
Let ook op het gewicht! Kinderen hebben kleine lichamen wat dan ook een reden is om minder sterke concentraties te gebuiken. Hetzelfde gaat op voor veel dieren. Dat een olifant een hogere dosering kan hebben dan een muis en een paard meer kan hebben dan een konijn mag wel duidelijk zijn!

Volwassen personen die labiel zijn, zijn meer open, gevoeliger en uit balans. Daarom moet je ook bij deze mensen voorzichtiger doseren.
Vrouwen die zwanger zijn vallen ook binnen de gevoelige categorie. Zij zijn ook gevoeliger en meer open. En hoewel ze niet ziek zijn, zijn ook zij een beetje uit balans omdat het lichaam zo snel aan het veranderen is door de zwangerschap. De hele hormoonhuishouding is als een razend roeltje aktief en moet een nieuwe balans creëren, zeker in de eerste drie maanden. Bovendien, al is het kindje nog niet geboren, het is een heel klein kindje tenslotte, die totaal openstaat. Voorzichtigheid is dus ook hier geboden, nog afgezien van het feit dat sommige oliën een spontane abortus zouden kunnen bevorderen! Zie hiervoor bij het hoofdstuk over de contra-indicaties.

Nog even de regels op een rijtje die je maar beter in acht kunt nemen bij kinderen en wanneer toepasselijk, de rest van de gevoelige groep.

  1. Nooit onverdunde olie op een kind gebruiken. Als uitzondering kunnen kleine hoeveelheden lavendel of tea-tree gebruikt worden voor kleine brandwonden of blessures.
  2. Etherische olie moet je altijd verdunnen voordat je het aan een kinderbadje toevoegt. Vergeet ook niet er een emulgator aan toe te voegen.
  3. Bij kinderen gebruik je minder olie dan voor het bad van een volwassene, zeker niet meer dan vier druppels.
  4. Voor het mengen van een massage-olie 1% tot hooguit 2% etherische olie gebruiken.
  5. Blijf erbij als een kind boven een kom heet water zit, met etherische olie, om te inhaleren. Pas op, niet elke olie kun je laten inhaleren!!
  6. In de beginfase een kind maar korte tijd laten inhaleren. Dit is van enkele seconden tot hooguit een halve minuut. Je mag dit pas opvoeren als het kind dit goed kan verdragen, naar 1 tot 2 minuten.
  7. Een etherische olie nooit laten innemen.
  8. Geen giftige of enigszins giftige oliën gebruiken
  9. Geen ernstige zieken behandelen zonder een arts te raadplegen!
  10.  Gebruik de voorgaande 9 punten niet bij katten.

Voor pasgeborenen zijn hydrolaten van oranjebloesem, roos en kamille het meest geschikt.
Voor baby’s van 3 - 18 maanden maximaal ééntiende van de normale dosis gebruiken!
Als baby’s onder de drie maanden zijn, gebruik dan hoogstens 1 à 2 druppels neroli, den, sinaasappel, lavendel, roomse kamille of tea-tree in een aroma-lampje als verdamper in de omgevingsruimte. Idem wanneer opgelost in een emulgator, babyolie, neutraal badschuim of iets dergelijks in het badje.

Voor kinderen van 1½ tot 7 jaar gebruik je het beste maar een kwart van de normale dosis en voor kinderen van 7-12 jaar de helft van de normale dosis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten